niedziela, 23 listopada 2008

Tarta z orzeszkami pinii i migdałami

W ramach Festiwalu kuchni żydowskiej, którego pomysłodawczynią jest Sinistra z forum Cin Cin postanowiłam przygotować cały posiłek składający się wyłącznie z potraw właśnie tej kuchni. W tym celu wybrałam, wyszperane w necie, dania kuchni Żydów sefaradyjskich. Kuchnia ta charakteryzuje się swoistą mieszanką kuchni mieszkańców Półwyspu Iberyjsiego, Bliskiego Wschodniej oraz Afryki północnej. Znajdziemy w niej wiele potraw z użyciem dużej ilości oliwy, kiszonych cytryn, cukini, papryki, bakłażanów, fasoli, ciecierzycy i oczywiście pomidorów. Typowe przyprawy dla kuchni żydów sefaradyjskich, to czosnek, okrągłe papryczki niora, bez których nie może obejść się Dafina, szafran, sezam, cynamon, kumin, kurkuma, kardamon czy też kolendra. Jeżeli chodzi o desery, to są one bardzo słodkie, z dodatkiem miodu, migdałów, orzeszków pinii, a także syropu różanego oraz wody z kwiatu pomarańczy.
I tak na naszym stole gościły dziś cukinie duszone z kiszonym cytrynami oraz dużą ilością kuminu i paryki. Jako danie główne przygotowałam kurczaka w sosie bakłażanowo-pomidorowy. A na deser tytułową tartę z orzeszkami pinii oraz migdałami. Niestety zdjęć cukini ani kruczka nie udało mi się zrobić... Postaram się nadrobić ten błąd jak najszybciej, tym bardziej, że zarówno cukinia jak i kurczak tak nam smakowały, że przewiduję w najbliższym czasie powtórkę :)


Tarta z orzeszkami pinii i migdałami - forma o ø 24 cm
Ciasto:
100 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
25 g drobno zmielonych migdałów
25 g drobno zmielonych orzeszków pinii
1 jajko
szczypta soli

Krem migdałowy:
150 g masła
100 g cukru
150 g drobno mielonych migdałów
3 jajka
2 krople ekstraktu z gorzkich migdałów (można zastąpić 4 łyżkami kirschu)
100 g orzeszków pinii
szczypta soli

Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na placek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie podsypując mąką, rozwałkować ciasto i przełożyć do formy na tarty.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać zmielone migdały i ekstrakt z gorzkich migdałów lub kirsch. Wymieszać i przełożyć krem na ciasto. Obsypać wierzch orzeszkami pinii delikatnie je wciskają w krem. Piec około 40-45 minut w nagrzanym do 160°C piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Polecam, tarta świetnie smakuje zwłaszcza z filiżanką mocnej kawy :)

Smacznego!


RECETTE EN FRANÇAIS: tarte aux amandes et aux pignons

11 komentarzy:

  1. Tak, to zdecydowanie posiłek dla mnie. Poproszę nadgonić przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się przesmacznie :) Tarta wędruje do przepisów do popełnienia, a na resztę czekam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anoushko, tarta pierwsza klasa! Ale ja czekam z niecierpliwością na przepis na cukinię. Jestem jej wierna aż do bólu i jak już kiedyś wspomniałam na swoim blogu: dzień bez cukinii jest dniem straconym, hihi... :))

    OdpowiedzUsuń
  4. PINOS, MAŁGOSIU
    jeżeli chcecie, to mogę przesłać Wam przepis mejlem :) Jak się dziś okazało "najbliższy czas" w moim wypadku może się okazać baaardzo odległy :(

    TILIANARO,
    polecam. Tarta jest bardzo OK, choć wielka z niej bomba kaloryczna. Dlatego proponuje jeść po małym kawałeczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyślij, Anoushko, wyślij. Najwyżej zrobimy i podeślemy zdjęcia ;o)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anoushko, piekna tarta! Te orzezszki piniowe slicznie w niej / na niej wygladaja :)
    A o cukinie i ja poprosze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zainteresowanym wyślę mejla z cukiniami :) dziś wieczorem

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja też się piszę na te cukinie :))) Właśnie zobaczyłam w sklepie ładne okazy to dobrze by było je skonsumować w jakiś ciekawy sposób :)

    tilianara(at)zwarszawy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięka i te orzeszki piniowe wyglądają tak kusząco
    Chętnie zrobię tą tarte

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha! coś dla mnie :D wszystko co najlepsze w jednym cieście. mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Anuszko, zrobiłam, tarta jest cudowna! :)

    OdpowiedzUsuń