Truskawki i szampan? To podobno banał! A gdyby do truskawek dodać
wanilię, płatki róży lub trawę cytrynową? A może zastąpić truskawki innymi
owocami? Czy będzie równie banalnie? Nie wiem, ale na pewno będzie smacznie. A
przecież o to właśnie chodzi.
Zia Cri miała słabość do szampana. Nie traktowała go jak coś
wyjątkowego. Na przekór przyjętym zwyczajom. Po prostu lubiła wypić kieliszek
bez wielkiej okazji, żeby uczcić zwykłą chwilę. Siadaliśmy pod stuletnią lipą.
Otwieraliśmy butelkę szampana i cieszyliśmy się minionym dniem, snuliśmy plany
na przyszłość, rozmawialiśmy o ważnych i błahych sprawach. Zia Cri często
przygotowywała szampana z owocami. Latem były to świeże owoce, do których
niekiedy dodawała zioła. Zimą mieszała szampana ze świeżo wyciśniętym sokiem z
pomarańczy lub mandarynek. Prosto i smacznie. Idealnie, aby po prostu móc się cieszyć chwilą.
Szampan z truskawkami i wanilią
garść truskawek
pół laski wanilii
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojoną
laskę wanilii, zalać syropem cukrowym i szczelnie przykryć folią spożywczą.
Wstawić do lodówki za minimum godzinę.
Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.
Szampan z melonem i bazylią
plaster dojrzałego melona
kilka listków bazylii
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana
Przygotowanie:
Bazylię opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Melona pokroić w
niewielką kostkę przełożyć do miseczki. Dodać bazylię, zalać syropem cukrowym i
wymieszać. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki za minimum
godzinę. Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.
Szampan z limonką i płatkami dzikiej róży
limonka
świeże płatki z jednej dzikiej róży
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana
Przygotowanie:
Płatki róży opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Limonkę sparzyć
wrzącą wodą i dokładnie umyć. Pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do
miseczki. Dodać płatki róży, zalać syropem cukrowym i wymieszać. Szczelnie
przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki za minimum godzinę. Tuż przed
podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać sampanem.
Szampan z brzoskwinią i trawą cytrynową
pół dojrzałej brzoskwini
1/3 łodygi trawy cytrynowej
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana
Przygotowanie:
Brzoskwinię umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miseczki.
Trawę cytrynową pokroić w plasterki i dodać do brzoskwini. Zalać syropem
cukrowym i wymieszać. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki
za minimum godzinę. Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać
sampanem.
Szampan z malinami i świeżą miętą
garść malin
kilka listów świeżej mięty
łyżka syropu z trzciny cukrowej (lub cukru)
kieliszek ulubionego szampana
Przygotowanie:
Maliny opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki.
Dodać liski opłukane listki mięty, zalać syropem cukrowym i szczelnie przykryć
folią spożywczą. Wstawić do lodówki za minimum godzinę.
Tuż przed podaniem, przełożyć do kieliszka i zalać
sampanem.
Na zdrowie! Tylko proszę nie nadużywać ;)
RECETTE
EN FRANÇAIS: En été… champagne aux fruits
Podoba mi się ten sposób na uczczenie chwili :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrawda?
UsuńNam również :)
bardzo dobry jest tez champan(wino musujace) z sokiem z kwiatow czarnego bzu. Jest teraz akurat na te kwiaty sezon. Do kieliszka z winem musujacym dodaje 1 albo 2 lyzki tego soku. Jest to bardzo aromatyczny drink.
OdpowiedzUsuńJak jestes zainteresowana to moge podac przepis na ten sok(syrop).
Małgosiu, bardzo o przepis!
UsuńPrzyznam się, że z sokiem z kwiatów bzu jeszcze sazmpana/wina musującego nie póbowałam. Czas więc to naprawić :)
Piękne pomysły, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWszystkie wersje mi się podobają. Chyba muszę wypróbować, tak czuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Anoushka, oto przepis. Musisz sie troche ze zbieraniem pospieszyc, bo jak juz wspominalam sezon na kwiaty z czarnego bzu jest bardzo krotki i przynajmniej w Hamburgu gdzie mieszkam idzie ku koncowi. Jest to tak aromatyczny sok, ze nie mozna sie go do konca napic. Smakuje WSZYSKIM. Ja robie tez galaretke(jako drzem na swieze, wlasno upieczone buleczki na niedzielne sniadania) z tych kwiatow. Sluze tez przepisem jak byc chciala.
OdpowiedzUsuńWskazane jest zbierac te kwiaty nie przy ulicy z ruchem samochodowym, zeby nie truc sie spalinami. Ja mam drzewko w ogrodzie. Oto przepis:
20 Kwiatow czarnego bzu
Sok z trzech cytryn
500 g cukru
Kwiaty ostroznie oplukac i ostroznie otrzasnac z wody.Cukier i sok z cytryn zagotowac w 500 ml wody.Kwiaty wlozyc do tego syropu i pozostawic je na min.2 godziny. Ja zostawiam wszystko na cala noc. Nastepnie przecedzic przez czysta bawlniana sciereczke. Przecedzony sok lekko podgrzac i przelac do czystych butelek. Zamknac i mozna przechowywac w lodowce do 2 tygodni .Zeby sok mial dluzszy okres przechowania nalezy butelki z sokiem sterylizowac w piekarniku (120 Stopni albo w termoobiegu 100 Stopni C) 20 minut.
Typ: 2 lyzki stolowe soku dodac do zimnego wina musujacego albo proseco - tak mowi przepis ja osobiscie dodaje tylko jedna lyzke bo jest dla mnie za slodki. Smacznego
Na marginesie- przepisy twoje sa bardzo interesujace. Wyprobuje ciasta drozdzowe.
Małgosiu bardzo dziekuję za przepis! Dopiero co wróciliśmy z gór i okazało się, że czarny bez już przekwitł :( Będę musiała poczekać do następnego roku.
UsuńMiłego!
nie.sa.mo.wi.te. !!!! oj, wprowadzam na stałe do menu. <3
OdpowiedzUsuńUwaga, pije się jak kompot... niestety skutki są mocniejsze ;)
Usuńfajny, oryginalny pomysł. trzeba będzie koniecznie wypróbować. zdjęcia rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPo wizycie w Lądku testuję Pimmsa z owocami i ogórkiem...
OdpowiedzUsuńSzampan z syropem z czarnego bzu jest świetny - obstawiam, że macie ten syrop na targu... Holunderbluetensirup w Giermanii na Bauernmarktach bije rekordy popularności, więc pewnie i u Was bywa.
Nigdy nie piłam. Muszę szybko naprwić ten błąd :)
UsuńDobrze pamiętasz. Mamy :)
Smak smakiem, ale te zdjęcia są genialne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń