niedziela, 24 sierpnia 2008

Pieczone pomidory, bakłażan & Hallumi

Dla tych co lubią pomidory, bakłażany i ser halumi. Proste, szybkie danie. Tzn. prawie szybkie, bo jednak trochę czasu trzeba poświęcić na upieczenie pomidorów oraz bakłażanów. Przygotowanie reszty nie zajmuje nawet 10 minut.
Wyjątkowego charakteru nadają tej przystawce tomates confites, czyli pieczone w niskie temperaturze pomidory. Takie pomidory powinno się piec przez przynajmniej 2-3 godziny w 90°C zwłaszcza jeżeli mamy zamiar przechowywać je przez jakiś czas w słoiku. U nas znikają one natychmiast dlatego podwyższam temperaturę i skracam o połowę czas pieczenia.

Przy okazji się okazało, że dzięki temu przepisowi udało mi się jeszcze załapać na Pomiorowy Tydzień ogłoszony przez Olgę. Dziękuję Olu za przyponienie :)



Pieczone pomidory, bakłażan & Hallumi - porcja dla 6 osób:

4 duże, dojrzałe pomidory
1 duży bakłażan
1 opakowanie sera halumi
1 łyżka suszonego tymianku
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
papryczka Espelette
cukier
sól
pieprz

Przygotowanie:
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia a na mim pokrojone w grube plastry pomidory i bakłażan. Pomidory skropić oliwą, oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu, oraz poszatkowanym czosnkiem. Plastry bakłażana posmarować oliwa i posolić. Piec w nagrzanym do 150°C piekarniku przez około godzinę lub do momentu gdy pomidory przestaną puszczać sok, a bakłażan się przyrumieni. Gdy warzywa są już gotowe usmażyć na suchej patelni pokrojony na grube plastry ser halumi.
Na talerzu układać plaster bakłażana, 2 plastry sera i 3 plastry pomidorów. Oprószyć wszystko papryczką oraz tymiankiem, skropić przygotowanym vinaigrette z octu balsamicznego i oliwy z dodatkiem szczypty soli, cukru i pieprzu. Podawać natychmiast.

Smacznego :)


RECETTE EN FRANÇAIS : Tomates Confites, Aubergines & Halloumi

3 komentarze:

  1. O, pasowałyby ;o)
    Uwielbiam to połączenie ;o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis znajduje w sama pore, gdyz szukam pomyslow na dania z serem haloumi; okazalo sie bowiem, ze baaardzo posmakowal mezowi i moze go jesc tak czesto jak tylko to mozliwe :) Dlatego drukuje przepis i bardzo Ci za niego dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. J'ai également été tentée par les tomates confites il y a peu, les photos sont un délice !

    OdpowiedzUsuń