Na szczęście kalorii nie widać gołym okiem... bo gdyby jednak było je widać, to idę o zakład, że takie ciasta jak to nigdy nie pojawiłyby się na naszych stołach :)
Powszechnie natomiast wiadomo, że czarna czekolada wspaniale wpływa na poprawę nastroju i że zawiera bardzo dużo magnezu. Z powyższego wynika, że takie ciasto jest bardzo zdrowe ;)
No dobrze przyznam się. W taki właśnie sposób usiłowałam zagłuszyć szarpiące mną wyrzuty sumienia w czasie przygotowywanie tego mocno czekoladowego Gâteau au chocolat fondant de Nathalie z książki „Je veux du chocolat” autorstwa Trish Deseine, do którego Lilizen dodała karmel z solonym masłem. Hmm... Podobno ciasto jest najlepsze nazajutrz. No cóż, muszę uwierzyć na słowo... ;)
Fondant au chocolat z solonym karmelem – porcja dla 6-8 osób: Fondant: 200 g dobrej, czarnej czekolady o min. 64% zawartości kakao (użyłam 120 g Lindt Excellence Ultra Fins 70% oraz 80 g Excellence Ecuador 75%) 200 g dobrej jakości masła 5 jajek 1 łyżka mąki 100 g cukru pudru (dodałam połowę) Karmel z solonym masłem: 100 g cukru 2 łyżki wody 50 g solonego masła 7 łyżeki crème fraîch Przygotowanie : Zacząć od przygotowania karmelu. Rozpuścić, nie mieszając, wodę z cukrem w garnku z grubym dnem. Gotować, aż cukier przybierze złoty kolor i zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać masło w kawałka i dokładnie wymieszać. Dodać crème fraîche i ponownie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190°C. Czekoladę wraz z masłem rozpuści w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Przelać masę do miksera. Dokładnie mieszać dodają po jednym jajku. Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać 150 gram karmelu i ponownie dokładnie wymieszać. Na końcu dodać łyżkę mąki i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy (20-22 cm ø). Piec około 15-20 minut lub do momentu gdy ciasto będzie upieczone po bokach i jeszcze delikatnie „trzęsące” się w środku. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować pozostałym karmelem. Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS : Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre Salé
Fondant au chocolat z solonym karmelem – porcja dla 6-8 osób: Fondant: 200 g dobrej, czarnej czekolady o min. 64% zawartości kakao (użyłam 120 g Lindt Excellence Ultra Fins 70% oraz 80 g Excellence Ecuador 75%) 200 g dobrej jakości masła 5 jajek 1 łyżka mąki 100 g cukru pudru (dodałam połowę) Karmel z solonym masłem: 100 g cukru 2 łyżki wody 50 g solonego masła 7 łyżeki crème fraîch Przygotowanie : Zacząć od przygotowania karmelu. Rozpuścić, nie mieszając, wodę z cukrem w garnku z grubym dnem. Gotować, aż cukier przybierze złoty kolor i zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać masło w kawałka i dokładnie wymieszać. Dodać crème fraîche i ponownie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190°C. Czekoladę wraz z masłem rozpuści w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Przelać masę do miksera. Dokładnie mieszać dodają po jednym jajku. Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać 150 gram karmelu i ponownie dokładnie wymieszać. Na końcu dodać łyżkę mąki i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy (20-22 cm ø). Piec około 15-20 minut lub do momentu gdy ciasto będzie upieczone po bokach i jeszcze delikatnie „trzęsące” się w środku. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować pozostałym karmelem. Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS : Fondant au Chocolat & Caramel au Beurre Salé
Piękne. Kocham takie ciasta. (I cały czas się zastanawiam, jak to możliwe, że jeszcze mnie tu nie było...)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Wyglada naprawde bosko!
OdpowiedzUsuńi zdjecie i ciasto!
pozdrawiam serdecznie i gratuluje:)
Un pur délice et une pure gourmandise ce gâteau et le caramel au beurre salé se marie tellement bien avec le chocolat noir ! J'en ai l'eau à la bouche !
OdpowiedzUsuńOh la la. Oh la la... Na głodnego nie wolno takich rzeczy oglądać!
OdpowiedzUsuńPiękności
OdpowiedzUsuńHm ,na drugi dzień najlepsze ,powiadasz.
A na imprezę rodzinną się nada ?
Bo mi do kolekcji ciast brakuje jeszcze czegoś czekoladowego
Czekoladowe ciasta, to moje ulubione, a to Twoje wygląda tak apetycznie....mmmmm...takie ciasta są na pewno bardzo zdrowe;)!
OdpowiedzUsuńOd dawna jestem przekonana, że cukier i sól w takich wydaniach idealnie do siebie pasują... Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMhmmm... chocolat et caramel au beurre salé! to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńmerci pour la citation, ton blog contient de bien belles photos et recettes alléchantes !
OdpowiedzUsuńbises et bonne journée !
Lilizen
Dziekuje i ciesze sie bardzo, ze sie Wam podoba.
OdpowiedzUsuńMieszanka czokolady, ktora uzylam jest dla bardzo wytrawna. Dlatego jezeli nie jestescie fanami bardzo gorzkiej czekolady proponuje uzyc tej o mniejszej zawartosci kakao.
MARGOT - podbno, bo nam nie dane bylo spobowac nazajutrz :)
PTASIU - przesylka w drodze ;)
LILIZEN - merci pour ton commentaire :) J'aime beaucoup to blog!
Uwielbiam gorzka czekolade, wlasnie o zawartosci powyzej 70%;)
OdpowiedzUsuńA ja sie zastanawialam do czego moglabym uzyc solonego masla, ktore tu zajmuje ponad 90% "maslanych polek".
Hmm, czas sprobowac;)
Mimo że nie jestem wielką fanką czekolady, to takie ciasto chętnie bym spróbowała :)Ten karmel przemawia do mnie bardzo :) Piękne!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i na pewno jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńObstawiam, że jej indeks glikemiczny (pod warunkiem zastąpienia cukru fruktozą) to jakieś 35-40. Możesz być zatem spokojna: Czarna czekolada i karmel z solonym maslem to samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńa ja mam takie pytanie - jak odmierzyc 150g carmelu jesli sie nie ma wagi...?
OdpowiedzUsuńKarmelu:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre pytanie :) Ja bym spróbowała łyżką do zupy - zawartość jednej łyżki stołowej to około 15g (zależy co ważymy) - czyli wychodzi, że 150g = 10 łyżek. Ponieważ karmel jest ciężki, dałabym 9 :)
UsuńMam nadzieją, że pomogłam :)
Dziekuje :))))
OdpowiedzUsuń