niedziela, 27 kwietnia 2008

Zielony Fraktal :)

Kalafior romanesco od zawsze fascynował mnie swoim przepięknym zielonym kolorem oraz niesamowitym kształtem. Właśnie z powodu tego kształtu nazywany go fraktalem :) Delikatny smak romanesco zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż smak zwykłego kalafiora.
Romanesco jest tak samo łatwe w przygotowaniu jak kalafior. I tak jak w przypadku kalafiora należy pamiętać, aby go nie rozgotować. Świetnie smakuje w zapiekankach; ugotowane na parze i polane tartą bułką z masłem lub posypane wiórkami parmezanu. Wykorzystuję surowe romanesco do przygotowania sałatki z orzechami, dużą ilością czosnku, śmietaną oraz kawałkami sera roquefort. Jednak najczęściej gości na naszym stole w śmietanowym sosie z makaronem.



Porcja dla 4 osób :
1 romanesco
2 dymki (wraz ze szczypiorem)
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu warzywnego
250 ml 25% śmietany
1 łyżka oliwy
2 garście pinioli
płatki parmezanu

Przgotowanie:
Na oliwie przesmażyć posiekaną dymkę oraz czosnek, dodać podzielone na niewielkie różyczki romanesco. Smażyć około 5 min. Dodać bulion i śmietanę. Gotować, aż odparuje polowa płynu i sos zrobi się gesty. Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, doprawić do smaku, posypać przesmażonymi na suchej patelni piniolami, posypać wiórkami parmezanu.

Smacznego!


RECETTE EN FRANÇAIS : Le Fractal

1 komentarz:

  1. Bardzo zachecajaca salatka! Tym bardziej, ze jest w niej wszystko co lubie :)

    OdpowiedzUsuń