Pojawienie się na straganach mniszka lekarskiego jest dla mnie znakiem, że w końcu nadeszła wiosna. Oznacza to, że niezwłocznie należy przyrządzić sałatkę z jego młodymi listkami.
Jeżeli lubicie cykorię, to jestem przekonana, że polubicie także gorzkawe liście mniszka lekarskiego, a co tym idzie tą banalną, ale jakże pyszną, wiosenną sałatkę :)
Porcja obiadowa dla 2 osób:
2 duże garście młodych liści mniszka lekarskiego
50 g chudego, wędzonego boczku
2 jajka
garść połamanych orzechów włoskich
Ostry sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka ostrej musztardy z Dijon
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Umyć i osuszyć liście mniszka lekarskiego. Boczek pokroić w małe kawałki, usmażyć na patelni i odsączyć na papierze nadmiar tłuszczu. Jajka ugotować w koszulkach (np. według sposobu Marghe) nie dłużej, niż 2 minuty, jeśli chcecie, aby żółtko było płynne.
W salaterce dokładnie wymieszać mniszek z sosem vinaigrette. Rozłożyć na talerzach. Dodać kawałki boczku, orzechy. Na środku położyć jajko, które można od razu przeciąć, aby żółtko połączyło się z sosem.
Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS: Salade printanière de dents-de-lion
Jeżeli lubicie cykorię, to jestem przekonana, że polubicie także gorzkawe liście mniszka lekarskiego, a co tym idzie tą banalną, ale jakże pyszną, wiosenną sałatkę :)
Porcja obiadowa dla 2 osób:
2 duże garście młodych liści mniszka lekarskiego
50 g chudego, wędzonego boczku
2 jajka
garść połamanych orzechów włoskich
Ostry sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka ostrej musztardy z Dijon
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Umyć i osuszyć liście mniszka lekarskiego. Boczek pokroić w małe kawałki, usmażyć na patelni i odsączyć na papierze nadmiar tłuszczu. Jajka ugotować w koszulkach (np. według sposobu Marghe) nie dłużej, niż 2 minuty, jeśli chcecie, aby żółtko było płynne.
W salaterce dokładnie wymieszać mniszek z sosem vinaigrette. Rozłożyć na talerzach. Dodać kawałki boczku, orzechy. Na środku położyć jajko, które można od razu przeciąć, aby żółtko połączyło się z sosem.
Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS: Salade printanière de dents-de-lion
Ja tez kocham liscie mniszka :) baaardzo czesto gosci wiosna w mojej kuchni, chetnie wiec wyprobuje i Twoja salatke!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cieplo - zimne salatki.Robie podobna salatke z cykorii tyle , ze zamiast jaja jest gruszka .
OdpowiedzUsuńPrzyznam , ze mniszka jeszcze nie jadlam , zawsze zapominam go pobielic , takiego zielonego nie przyszlo do glowy mi jesc , bo wszedzie trabia , ze gorzki okropnie.
Takie salatki to esencja wiosny :-)A jajka w koszulkach uwielbiam, szczegolnie ze szparagami :-) Do wyprobowania!
OdpowiedzUsuńuwielbiam-od tej salatki sie zaczelo...,ale jest ona u mnie teraz w innej wersji,tzn liscie mniszka,boczek,male ziemniaczki,jablko,ser i smietana na goraco,pycha polecam;
OdpowiedzUsuń