Mam słabość do ostrych sosów vinegraitte! Uwielbiam takie wyciskające łzy i przeczyszczające zatoki. Jednak takiego sosu nie można podać do każdego rodzaju sałaty. Łatwo może zdominować jej smak i sprawić, że niczego innego poza sosem nie będziecie czuć. Dlatego polecam go używać do sałat o twardych liściach i o wyrazistym smaku. Świetnie sprawdza się w towarzystwie wszelkiego rodzaju cykorii, liści mlecza lub sałatek na bazie gotowanej fasoli np z suszonymi pomidorami. Rewelacyjnie również smakuje w sałatce ziemniaczanej. Jeżeli dodacie do niego 2-3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego, możecie go również użyć do marynowania karkówki pieczonej na grillu.
Ostry sos vinaigrette:
6 łyżek oliwy
3 łyżki octu z białego wina
1 pełna łyżka ostrej musztardy z Dijon
1 łyżka musztardy z całymi ziarnami
gorczycy
1 łyżeczka dobrego keczupu
szczypta cukru
szczypta sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Musztardę wymieszać z keczupem.
Doprawić do smaku i dodać ocet. Cienkim strumieniem wlać oliwę cały czas
energicznie mieszając, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Gdyby sos był zbyt gęsty, możecie rozcieńczyć do 1-2 łyżkami przegotowanej, gorącej wody.
Sos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS: Ma sauce vinaigrette préférée
Też lubię ostre sosy vinaigrette. Używam bardzo podobnego przepisu, z tym, że zawsze dodaję do niego odrobinę miodu i nigdy nie pojawia się w nim ketchup. Chętnie wypróbuję pomysł z ketchupem!
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńKetczup nadaje mu delikatnej slodyczy i odrobinę przełamuje ostrość musztardy
Agnieszko jakie piekne zdjecie!!:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam vinaigrette, ale z ketchupem jeszcze nie bylo;-) Dobrze ze mam jeden wlasnej produkcji;-))
na pewno wkrotce wyprobuje twoja wersje!
Pozdrawiam Cie serdecznie
Kasiu, dziękuję :)
UsuńJak już wcześniej pisałam, polecam. Natomiast jeśli mogę coś zasugerować, to polecam keczup tej najbardziej znanej marki, najlepiej wersje dla dzieci ze zmniejszoną ilością cukru. Z domowym, choć takowy uwielbiam, sos ma inny smak. Może wypróbuj taki i taki. Sama zdecydujesz, który smakuję Ci bardziej :)
Również pozdrawiam!
No to mam jeszcze jeden przepis z keczupem do kolekcji!
OdpowiedzUsuńA te inne u Ciebie na blogu?
UsuńChętnie wypróbuję :)
Fajny przepis. Zjadłabym z pyszną sałatką :)
OdpowiedzUsuńMajano, to chyba nie problem ;) ?
UsuńMiłego WE :)
Żabka, to prawie taki jak do tej boskiej sałatki z mlecza, nie? Robiłam ją kilka razy wiosną i wszyscy cmokali nad sosem, że pyszny taki :)))
OdpowiedzUsuń:*
Sprawdzimy wiosną to cmokanie :))))
OdpowiedzUsuń