poniedziałek, 27 maja 2013

Kanapka z pieczonymi szparagami, konfiturą paprykową i serami

Nie ma dwóch tych samych kanapek. Każda jest inna. Każda smakuje inaczej. Każda odzwierciedla moje zamiłowanie do eksperymentów oraz aktualną zawartość lodówki. Czasami zużywam resztki z sobotniego obiadu - pieczone warzywa, ryby, mięso. Innym razem sięgam po wędliny, sery czy jajka. Kiedy indziej przygotowuję specjalnie pasty orzechowe lub sosy na bazie gęstego jogurtu. Zdarza się, że w lodówce znajdę kawałek ziemniaczanej tortillii z poprzedniego dnia, która świetnie smakuję z wiejskim chlebem. Niekiedy smażę omlet z ziołami i specjalnie piekę focaccię. Raz kanapkę skrapiam oliwą, innym razem olejem z orzechów włoskich czy rzepaku, lub aromatycznym octem. Dodaję liście sałaty, rukoli, świeże zioła, plasterek gruszki lub jabłka. Na koniec oprószam wszystko ulubionymi przyprawami.



Kanapka z pieczonymi szparagami, konfiturą paprykową i dwoma rodzajami seradla 2 osób:
2 średniej długości bagietki na zakwasie
kozi twarożek
płatki parmezanu
8-10 zielonych szparagów
3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć i osuszyć. Odłamać zdrewniałe końce. Zrumienić na maśle. Odstawić na bok.
Bagietki przekroić wzdłuż. Każdą z części posmarować kozim twarożkiem, obłożyć szparagami, konfiturą paprykową i płatkami parmezanu. Oprószyć solą i pieprzem.

Smacznego!


RECETTE EN FRANÇAIS:  Sandwich aux asperges grillés, confitures de poivrons à la vanille et deux fromages

19 komentarzy:

  1. Idealna kanapka! Marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę umiejętności celebrowania kanapki, ja zazwyczaj łapię kromkę chleba, dorzucam plasterek masła i już. Odkąd przestałam jeść pieczywo na co dzień traktuję chleb niejako jako przysmak sam w sobie. Uwielbiam jednak patrzeć na kreacje kanapkowe innych - niby taka prosta rzecz, kanapka, a tyle w niej można zawrzeć smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei odrywam kawałek chleba gdy mam ochotę na ser. Do tego obowiązkowo kieliszek czerwonego wina i... jestem w raju ;)

      Usuń
  3. To prawda, nie ma dwóch takich samych kanapek. U nas najlepsze wymyśla W. Ale przyznam się, że kanapki z ziemniaczaną tortillą jeszcze nie jadłam i muszę sobie tę kombinację zapamiętać to wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczana tortilla i omlet plus chleb na zakwasie, to imho połączenie nie mające sobie równych, no może za wyjątkiem placków ziemniaczanych z chlebem :)

      Usuń
  4. SUpperr pomysł. Jako przetworowy świrus niezwykle zainteresowała mnie konfitura z czerwonej papryki.
    Na 100% zrobię tylko czy skórka z papryki nie jest w konfiturze twarda? Robię konfiturę z chili i tam nie przeszkadza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest trochę twarda, dlatego trzeba ją dobrze udusić.
      Można również wcześniej upiec i zdjąć skórkę, co niestety przedłuża znacznie czas przygotowania konfitury.
      Robiłam tak i tak. Koniec końców zdecydowałam się na duszenie ze skórką, bo mnie ona nie przeszkadza.

      Usuń
  5. Eksperymentów z kanapkami podejmuję się chyba najczęściej i zgadzam się, nie ma dwóch takich samych. Najdrobniejsza zmiana może znacząco wpłynąć na smak i reakcję podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również :)
      i w dodatku rodzina bardzo lubi takie eksperymenty!

      Usuń
  6. Och, to dopiero jest pyszna kanapka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przynam nieskromnie, że była bardzo dobra :)

      Usuń
  7. Wyglada wspaniale! A przepis na konfiture paprykowa zapisuje, zrobie w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. celebrowanie KAŻDEGO posiłku jest niesamowitą sprawą, staram się też tak robić. pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Był czas, gdy tylko kanapkami mogłam się najeść...
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedy zrobią tak abym mógł nie tylko zobaczyć tą kanapke, ale ją spróbować?
    Zwyglądu i opisu: SMAKOWITOŚĆ!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe połączenia smaków w tej kanapce - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń