Papryki wszystkich barw i smaków są cennym źródłem błonnika, nieodzownego do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Zawierają witaminę C, która wspomaga układ immunologiczny i jest naturalnym przeciwutleniaczem. Są cennym źródłem beta-karotenu (przede wszystkim papryka czerwona), który jest niezbędny w prawidłowym procesie widzenia oraz w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Zawierają również witaminę E, popularnie zwaną witaminą młodości jak również komplet witamin z grupy B wpływających na przemianę materii i system nerwowy, oraz znaczne ilości potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu i miedzi.
Niestety organizm wielu osób nie toleruje surowej papryki. Jest na to sposób. Obróbka cieplna zazwyczaj rozwiązuje ten problem i pozwala nam się cieszyć jej wspaniałym smakiem.
Konfitura z czerwonej papryki z wanilią - dwa słoiczki o pojemności 250 ml:
5 jędrnych, czerwonych papryk
2 średniej wielkości czerwone cebule
2 pomidory
3 ząbki czosnku
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
100 ml wody
pół łyżeczki chili
zirenka z jednej laski wanilii
sól
czarny, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Papryki umyć, wydrążyć i
pokroić w niewielką kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, poszatkować i delikatnie zrumienić na oliwie. Dodać paprykę i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać cukier, ocet, wanilię i wodę. Wymieszać, zagotować i zmniejszyć ogień. Przykryć i dusić przez około 30 minut, aż papryka zacznie się rozpadać.
Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić denkiem do góry. Przechowywać w lodówce do miesiąca. Można również pasteryzować.
Podawać do zimnych mięs, wędlin, serów i pieczonych warzyw.
Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS: Confitures de poivrons rouges à la vanille
Żaba, takie rarytasy to tylko u ciebie , wow papryka z wanilią? Jesteś niesamowita
OdpowiedzUsuńAluś, papryka & wanilia to bardzo fajne połączenie :)
UsuńŻaba , ja tobie wierzę jak mało komu :D no a zdjęcie tez woła to prawda , raj w gębie :)))
UsuńNie wiedziałam o tym, że niektóre sooby nie tolerują surowej papryki. Ale fakt pozostaje faktem, pieczona jest jeszcze smaczniejsza, więc problemu nie ma :-)
OdpowiedzUsuńNa przykład ja. Mam tak z cebulą, papryką i wieloma wieloma innymi produktami :)
Usuńja cebuli na surowo nie tyle ,że nie toleruje , co mi nie smakuje , chyba ,że tyle co kot napłacze , ociupinę
UsuńA jest faktem ,że większość osób gotowane i pieczone lepiej toleruje, , bo choć dieta raw(desery maja cudne i pyszne) bardzo modna to taka gotowana jest dla większości w naszym klimacie zdrowsza
,,wszystko wiedząca" Ala :D
Oj dużo takich nieszczęśliwych po świecie chodzi.
UsuńA wiesz Alu, że ostatnio słuchałam audycji na temat różnych trendów kulinarnych i wypowiadał się jakiś specjalista od żywienia. Twierdził, że dieta raw choć ciekawa, dla wielu jest niewskazana, gdyż coraz częściej mamy problemy z trawieniem surowych warzyw.
a dokładnie , słusznie mówił , bo niestety, styl komercyjny popsuł nam układ pokarmowy i wydelikatnił(a zaczyna się od niemowlaków i sztucznego jedzenia,a nie mamy które co karmienie inne jest)
UsuńAle desery raw świetne są i podróby serów(jak dla mnie lepsze niż oryginały:D)
Niesamowite połączenie smaków! Strasznie jestem ciekawa takiej konfitury. Zdjęcie przepiękne.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
dziękuję :)
Usuńmiałam trochę obawy co do tej wanilii, ale mnie korciło strasznie. okazało się, że jej świetnie komponuje się z papryka i jej nie dominuje.
polecam :)
mmmmm, jakie pyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
dziękuję :)
Usuńzachęcam do wypróbowania!
O ja Cie, z wanilią?! Chcę już teraz :D
OdpowiedzUsuńNo dobrze, do lata poczekam i zrobię z papryki z grządki, ale to brzmi i wygląda!
:*
z papryką z grządki będzie jeszcze lepsza!
Usuńmogłabyś przywieźć jej trochą :)
miłego :*
Znam papryke na slodko, wiec dam sie skusic bez problemow, ale wczesniej napisze, ze zdjecie jest Zaba BOSKIE!!!! ;-)
OdpowiedzUsuń