wtorek, 12 lutego 2008

Zimowa sałata z Grumolo Verde

To jedna z tych zimowych sałat, które przygotowujemy oczekując z utęsknieniem na nadejście ciepłych, wiosennych dni... U nas sprawa przedstawia się nieco inaczej... Z nadejściem zimnych, styczniowych dni z niecierpliwością spoglądamy na stragan naszego włoskiego sprzedawcy warzyw w oczekiwaniu na pojawienie się intensywnie zielonych różyczek Grumolo Verde :)
Grumolo verde to stara, rustykalna odmiana cykorii z Piemontu, o charakterystycznym dla niej gorzkawym smaku i jędrynch, okrągłych listkach. Smakuje wybornie skropiona oliwą i sokiem cytrynowym. My lubimy ją z dodatkiem innych, zimowych warzyw.




Porcja dla 2 osób:
2 spore garści grumolo verde
2 marchewki
2 dymki
1 koper włoski
oliwa
szczypta kwiatu solnego

Przygotowanie:
Umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż różyczki cykorii. Obrać marchewki. Pociąć je na cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Oczyścić i pokroić na paski koper włoski oraz dymkę. Posolić i skropić oliwą. Podawać z pajdą wiejskiego chleba i kozim twarożkiem.

Smacznego :)


RECETTE EN FRANÇAIS: Salade d'hiver au Grumolo Verde

0 commentaires:

Prześlij komentarz