Bilans ostatnich tygodni, to godziny spędzone z Młodą w kuchni. Zrobione i przerobione tysiące zdjęć, nie tylko kulinarnych. Zakwasy od
biegania z aparatem w ręku przez 8 godzin dziennie. Grypa i wypite hektolitry
herbaty z cytryną i cukrem, która to herbata była moim jedynym pożywieniem przez
ponad tydzień. Poznanie wspaniałych ludzi. Rozmowy o wspólnych projektach. Nie wierzę w rywalizację! Wierzę we współprace!
Dopingowanie przez Ptit Suisse'a i przyjaciół - dasz radę! Jesteś dobra! Dacie radę! Jesteście dobre! Miło słyszeć takie słowa i mieć świadomość, że inni w nas wierzą :)
W rezultacie zapomniałam o dzisiejszym końcu świata, o którym przypomniał mi dziś rano Roberto - mój fryzjer. I Świętach, które w tym roku spędzimy je sami, bez rodziny i przyjaciół. Wiem jednak, że wszyscy nam bliscy będą o nas pamiętać w chwili dzielenia się opłatkiem. Taka myśl jest najważniejsza. Na Wigilii nie będzie 12 dań. Obowiązkowo będzie jednak barszcz i uszka z soczewicą, które ulepiła Młoda. Zrobię sałatkę warzywną ZiiCri* i solę w szampańskim sosie. I oczywiście rybę po grecku mojego brata, którą udoskonaliłam... Jednym słowem uczeń przerósł mistrza ;)
Dopingowanie przez Ptit Suisse'a i przyjaciół - dasz radę! Jesteś dobra! Dacie radę! Jesteście dobre! Miło słyszeć takie słowa i mieć świadomość, że inni w nas wierzą :)
W rezultacie zapomniałam o dzisiejszym końcu świata, o którym przypomniał mi dziś rano Roberto - mój fryzjer. I Świętach, które w tym roku spędzimy je sami, bez rodziny i przyjaciół. Wiem jednak, że wszyscy nam bliscy będą o nas pamiętać w chwili dzielenia się opłatkiem. Taka myśl jest najważniejsza. Na Wigilii nie będzie 12 dań. Obowiązkowo będzie jednak barszcz i uszka z soczewicą, które ulepiła Młoda. Zrobię sałatkę warzywną ZiiCri* i solę w szampańskim sosie. I oczywiście rybę po grecku mojego brata, którą udoskonaliłam... Jednym słowem uczeń przerósł mistrza ;)
Ryba po grecku z ajwarem i sosem chrzanowym - porcja dla 8 osób:
600 g filetów z dorsza
500 g marchewki
250 g cebuli
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ajwaru
sól
cukier
czarny, świeżo mielony pieprz
jajko
mąka
olej słonecznikowy
pęczek natki pietruszki
mały słoiczek chrzanu
5 łyżek słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do
miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Filety z dorsza dokładnie osuszyć. Jeżeli są duże, podzielić na mniejsze kawałki, tak aby zmieściły się w szklaneczkach.
Jajko roztrzepać
widelcem. Mąkę wraz z łyżeczką soli wsypać do plastikowej torebki. Filety
obtoczyć w jajku, a następnie przełożyć do torebki z mąką,
potrząsnąć torebką kilka razy tak, aby mąka obtoczyła dokładnie filety.
Usmażyć filety na rozgrzanym oleju, uważając, aby ich nie
przypalić. Dokładnie odsączyć na papierowych ręczniczkach i odstawiać do
ostygnięcia.
Cebule pokroić w piórka i zeszklić delikatnie na oleju.
Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać do
cebuli, wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić pod przykryciem do
momentu, aż marchewka zmięknie, co zajmie około 30-40 minut.
Koncentrat wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody, dodać do
warzyw i wymieszać. Dusić przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku
solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Odstawić do
ostygnięcia. Dodać poszatkowaną natką, ajwar i dokładnie wymieszać.
Chrzan wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą oraz
cukrem.
Na dno szklaneczek wlać po łyżce sosu chrzanowego, następnie rozłożyć
filety z dorsza i przykryć wszystko sosem marchewkowo-cebulowym. Odstawić do lodówki na
minimum 12 godzin.
Smacznego!
*przepis na sałatkę ZiiCrii postaram się podać Wam jeszcze przed Świętami
RECETTE EN FRANÇAIS: Verrines de Noël de poisson à la polonaise et sa sauce raifort
Uwielbiam rybę po grecku. Dziś też swoją modziłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam przedświątecznie:)
No i co z tego modzenia dobrego wyszło? :)
UsuńRównież pozdrawiam!
Wyszło, wyszło :)
UsuńPyszna rybka, mam nadzieję :)
Niesamowity przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję:)
Dziękuję :) I gorąco polecam.
UsuńJuż nie mogę się doczekać kiedy zjemy kolejną porcję :)
Superświetna propozycja! Połączenie ajwaru z rybą, a do tego wszystkiego jeszcze chrzan - bomba :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będziecie mieli się czym podzielić ;)
Jak opłatek nie dojdzie, to zawsze możemy podzielić się chlebem :)
UsuńBardzo jestem ciekawa tego, nad czym tak pracowałyście! :) Mam swoje domysły... :)
OdpowiedzUsuńA rybka, cóż, na pewno pyszna.
Zanim ogłosimy to światu, to jeszcze dużo czasu upłynie... wygląda na to, ze jesteśmy przesadne ;) Ale o kciuki prosimy bardzo!
UsuńHej, hej, długo cię nie było! Dziękuję za odwiedziny na naszej nowej stronie i za tę rybę po grecku, którą mogę sobie odtworzyć w koreańskiech warunkach, jak tylko sobie sama ajwar zrobię :-) Ale za to o pietruszkę i selera nie muszę się martwić.
OdpowiedzUsuńZdradź więcej szczegółów na temat tego tajemniczego projektu!
Bee, wysłać Wam ajwar?
UsuńMówisz, masz. Dojdzie wprawdzie już w Nowym Roku, ale na taka rybę nigdy nie jest za późno :)
A projekt no cóż... ma być miło i fajnie gdyby kiedyś zrobił się dochodowy :) Jednym słowem wprowadzamy marzenia w życie i prosimy o kciuki i dobre myśli :)
Mam nadzieje, ze grypa juz poszla precz i ze predko nie wroci! Ja dla odmiany stracilam glos, moze w Wigilie uda mi sie jednak ponownie przemowic ;)
OdpowiedzUsuńZycze zdrowia, spokoju i radosci na ten swiateczny czas. I trzymam kciuki za wszelakie projekty :)
Pazdrawiam serdecznie!
Jednym słowem w Wigilie przemówią nie tylko zwierzątka, czyli będzie bardzo symbolicznie ;)
UsuńDziękuję Bea. Za życzenia i kciuki! I Wam również życzę wszystkiego dobrego! Zdrowia po trzykroć!
Serdecznie pozdrawiam i ściskam świątecznie!
U nas tez bedzie Twoja sola w szampanie! i buche Twoja rowniez bedzie!!
OdpowiedzUsuńpodobnie do Ciebie tez baardzo dlugo mialam awersje do buche de noel, ale Twoja jest swietna.
Zycze Wam milych i spokojnych swiat i zdrowych!
Dziekuje za swietne przepisy, oby w Nowym bylo ich jeszcze wiecej :-)
Noel, dawna sasiadka
Droga, dawna sąsiadko! Nawet nie wiesz jaką radość sprawiałaś mi swoim komentarzem. Mam nadzieję, że zarówno bûche de Noel jak i szampańska sola spełni Wasze oczekiwania :)
UsuńPolecam również wspomniana rybę po grecku. Niby zwykła ryba, ale warta tej godziny spędzonej w kuchni :)
Tobie oraz Twoim bliskim również życzę wszystkiego najlepszego. Dużo zdrowia, spokoju i pogody ducha.
PS
Obiecuję, że będzie ich w następnym roku więcej :)
Ale świetny pomysł, ta rybka z ajvarem! Nie połączyłabym tego, a jak sobie teraz o tym połączeniu smaków myślę, to i zupełnie pasuje.
OdpowiedzUsuńCiekawam efektów Waszej wspólpracy z Polą! Kiedy je poznamy?
Dużo dobrego w 2013, Anoushko :)
Echh. żałuję,że nie zobaczyłam tego posta przed świętami...Ale nic straconego, będzie na sylwestra:)
OdpowiedzUsuńwhatsapp görüntülü show
OdpowiedzUsuńücretli.show
4HA7XO
görüntülü.show
OdpowiedzUsuńwhatsapp ücretli show
FJF