poniedziałek, 8 października 2012

Tarta z kurkami i szynką parmeńską

W zamrażalniku mam zawsze kawałek kruchego ciasta. Słonego i słodkiego. Zamrożonego już w formie do pieczenia tart. Gdy dostaję od przyjaciół SMSa "Jesteśmy w Lozannie. Będziemy za pół godziny" nie panikuję. Spokojnie otwieram zamrażalkę i, w zależności od czego czy za pół godziny będzie akurat pora na podwieczorek lub kolację, wyjmuję ciasto słodkie lub słone. Następnie szybki przegląd lodówki i gdy przyjaciele przekraczają próg ruiny tarta już się piecze.
Tym razem była pora kolacji, a ja w lodówce miałam kurki, szynkę parmeńską i dużo tymianku. Świeżego.
Do tego zielona sałata, z paskami marchewki i włoskiego kopru oraz miodowy sos vinaigrette. A wszystko to okraszone miłą dyskusją w gronie przyjaciół. Czyli tak jak lubię najbardziej :)


Tarta z kurkami, szynką parmeńska i tymiankiem - dla 4 osób:
kruche ciasto
200 g kurek
100 ml śmietany
30 g gruyère'a lub parmezanu
4-5 plasterków szynki parmeńskiej (można zastąpić np. wędzonym boczkiem)
2 jajka
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki ostrej musztardy francuskiej
1 posiekana cebula
1 łyżka masła klarowanego - ghee
garść świeżych listków tymianku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Ciasto podbiec na biało przez 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Cienko rozsmarować na dnie musztardę
Tymianek umyć, osuszyć i obskubać listki. Kurki szybko umyć i osuszyć. Większe przekroić na pół. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na klarowanym maśle. Dodać kurki oraz szynkę parmeńską pokrojoną w paski. Smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie wymieszać jajka ze śmietaną. Dodać starty ser oraz listki tymianku. Wymieszać z przestudzonymi kurkami i wyłożyć na podpieczony spód.
Piec przez około 40 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Podawać gorące z zieloną sałatą.

Smacznego!


RECETTE EN FRANÇAIS: Tarte aux chantrelles, jambon de parme et thym.

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam tarty wytrawne, ta prezentuje się wyjątkowo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda. Pięknie musi pachnieć tymiankiem. On ma taki ładny zapach,a do tego ładnie się nazywa :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie smaczki,a do tego tymianek.... ja poprosze kawaleczek i na deser te deske,na ktorej stoi talerzyk :) :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, tarta z kurkami jest u mnie następna w kolejce!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie takie polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za kurki podziękuję, ale pomysł z "kruchym dla gości" podoba mi się bardzo :) Jak kiedyś odgruzuję zamrażalnik to zmałpuję ;) A jesienią z myślą o niezapowiedzianych gościach mam mini-dynie - w razie potrzeby wydrążam, nadziewam niebieskim serem i orzechami, 20 minut w piecu i już, do tej pory reklamacji nie było :)

    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, pomysł z dyniami super.
      Wykorzystam jak kupię dynie... niekoniecznie dla gości ;)

      Usuń
  7. nie sadzilam, ze jestes tak blisko! w zasadzie moglabym wyslac podobnego smsa juz dzis ;) a tak w ogole, zagladam tu od dawna, pamietam jeszcze twoje posty z galerii potraw i kuchennego stolu i czasem robie twoje brownie z malinami... pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, nie dość, że mam anonimową czytelniczkę, którą powinnam znać chociażby wirtualnie z PKSu, piekącą brownies z malinami (BTW przepis autorstwa Donny Hay, o ile mnie pamięć nie myli), to w dodatku jest ona moją sąsiadką... Kto wie może nawet bardzo bliską sąsiadkę ;)
      Miło mi ogromni. I nie ukrywam, że bardzo rozbudziłaś moją ciekawość :) Może się ujawnisz?
      Miłego WE!

      Usuń
  8. Bardzo dziękuję za komentarze i życzę Wam miłego WE!
    Z ciekawości... gdzie i jak go spędzacie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta jest najlepsza na takie spotkania w gronie znajomych. Z kurkami jeszcze nie robiłam, ale teraz mam zamiar :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o kurka! wyborny przepis :) patent z ciastem w zamrażarce jest bezcenny - muszę się zmobilizować i o tym pamiętać. pysznego poniedziałku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Patent z ciastem polecam gorąco. TO oszczędność czasu i nerwów ;)

      Usuń
  11. Uwielbiam tarty! Za ich prostotę i elegancję.. Twój przepis apetyczny bardzo:)

    OdpowiedzUsuń