wtorek, 11 grudnia 2007

Kozy dwie i ciasto filo

Uwielbiam kozie sery, a w szczególności kozie twarożki. Wielką miłością darzę także ciasto filo.
Tak się złożyło że i jedno i drugie miałam akurat w lodówce. Natomiast zdecydowanie brakowało mi czasu i ochoty na przedłużony pobyt w kuchni.
Na dodatek czekaliśmy na naszych wygłodniałych przyjaciół, którzy mieli przywieźć nam kartony do naszej, zbliżającej się wielkimi krokami, przeprowadzki.


Koperty z ciasta filo z kozim serem - porcja dla 4 osób:
8 płatów ciasta filo lub brick
2 małe kozie twarożki (około 150 g każdy)
2 małe kozie serki dojrzewające
50 g masła
4 gałązki tymianku
sól
pieprz
miód

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C. Roztopić masło. Umyć i oskubać gałązki tymianku. Wymieszać serki kozie z tymiankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat ciasta filo nałożyć łyżkę koziego farszu. Każdy płat złożyć formując małą kopertę, którą następnie należy posmarować roztopionym masłem. Piec koperty przez 20 minut lub do momentu gdy się ładnie przypieką. Po wyjęciu z piekarnika każdą kopertę skropić 2-3 kroplami miodu.
Kozie koperty świetnie smakują z sałatą z rukoli, orzechów i suszonych śliwek, skropioną oliwą i octem balsamicznym.

Smacznego!


RECETTE EN FRANÇAIS: Pâte filo aux deux chèvres chauds

0 commentaires:

Prześlij komentarz