Charlotta
została stworzona w XVIII wieku na cześć królowej Charlotty, małżonki Jerzego
III, króla Anglii. Jej podstawą była marmolada jabłkowa wymieszaną z sokiem
cytrynowy i cynamonem, którą przekładano do formy wyłożonej nasączonymi masłem
plastrami brioszek, zapiekało i podawało polaną sosem angielskim. Nasza polska szarlotka
jest niczym innym jak zmodyfikowaną wersją tego właśnie deseru. Natomiast
charlotte à la Parisienne, zwaną również charlotte à la russe zawdzięczamy Antoine Carême. Kulinarny geniusz Carême'a podpowiedział mu stworzenie delikatnego deseru bez pieczenia z biszkoptami, przełożonego musem z kremu
bawarskiego oraz świeżymi owoców.
Charlotta to nasz ulubiony, letni deser. Gorąco polecam!
2
opakowanie biszkoptów
500g
malin*
500g
truskawek*
200
ml kremówki 35%
1
łyżka cukru pudru
Krem
bawarski:
4
żółtek
60
g cukru
400
ml mleka
200
ml kremówki 35%
7
listków żelatyny
1
łyżka rumu
ziarenka
z 1 laski wanilii
szczypta
soli
Winna
galaretka:
50ml
białego, słodkiego wina
1
łyżka cukru pudru
1
listek żelatyny
ziarenka
z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Owoce
delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć. Najładniejsze maliny i truskawki
odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka z
cukrem i solą utrzeć na puszystą masę. W rondelku zagotować mleko z
wanilią. Gorące mleko powoli wlewać do żółtek cały czas ubijając na średnich
obrotach. Przelać wszystko do rondelka, dodać rum i postawić na małym ogniu.
Gotować cały czas mieszać, do momentu aż masa zacznie oblepiać łyżkę. Nie
dopuścić do zagotowania! Zdjąć rondelek z gazu dodać 7 odciśniętych listków
żelatyny (jeden zostawić do winnej galaretki) i dokładnie wymieszać, żeby
żelatyna się całkowicie rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia.
Ubić
kremówkę. Zmniejszyć obroty i dodawać partiami całkowicie ostudzony krem.
Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 15-20 minut, aż
masa zacznie się ścinać.
Dno
i boki formy wyłożyć biszkoptami. Aby biszkopty nie osuwała się z boków można
je przykleić do formy używając do tego kropelki kremu.
Wino
zagotować z cukrem, dodać wanilią i pozostałą żelatynę. Wymieszać do dokładnego
rozpuszczenia się.
Ubić
pozostałą kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na
dno formy wylać 1/3 kremu bawarskiego. Na kremie ułożyć warstwę malin. Zalać
połową pozostałego kremu, ułożyć warstwę truskawek, zalać resztą kremu. Na krem
wyłoży ubitą kremówkę. Udekorować świeżymi owocami i posmarować winną
galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.
Smacznego!
*do przygotowania charlotty można wykorzystać każdego rodzaju owoce, niekoniecznie letnie. Nasze ulubione to truskawki, maliny, jagody, jeżyny oraz czerwona porzeczka.
RECETTE EN FRANÇAIS : Charlotte aux fruits d'été
RECETTE EN FRANÇAIS : Charlotte aux fruits d'été
Cudowna!
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuńodbiera mowę!!!!!
OdpowiedzUsuńaż tak?
Usuń;)
Wooow! Przepiękna! :)
OdpowiedzUsuńa jaka smaczna ;)
Usuńmiłego!
rewelacja !!! coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
kami
noteskulinarnyfiga.blogspot.com
dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPiękna ta Charlotta, aż mam ochotę pędem udać się do kuchni i przygotować takie cudo :)
OdpowiedzUsuńgorąco zachęcam!
UsuńAlez to piekne! Az zal jesc (ale na pewno nie opieralabym sie dlugo ;))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNaprawdę wygląda imponująco! I pewnie smakuje tak samo :)
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej ;)
UsuńPokazałam Dziadkowi. Cytuję: "Rozpusta :D"
OdpowiedzUsuńMądrego mam Dziadka :)
Żabo, biszkopty bardzo nasiąkają? Bo może zrobię, ale jeden z adresatów nie lubi "rozciapcianych" ciastek...
:)
UsuńPinosku, zazwyczaj trzymam w lodówce około 8-10 godziny, czasami całą noc. Biszkopty są robią się miękkie, ale nie są rozciapciane jak to ma miejsce np. w tiramisu. Sł takie trochę jak nasączony biszkopt w torcie. Polecam :)
Ostatnio odwiedzałem coś takiego jak hurtownia upominków, i widziałem identyczna podstawkę pod tort. Jako cukiernik nie wytrzymałem i od razu naszła mnie inspiracja na pieczenie.
OdpowiedzUsuńAkurat cię naszła
OdpowiedzUsuńHhaha Rafał. Dobre
OdpowiedzUsuńNa sam widok zrobiłem się głodny. Żeby mnie zachęcić do zrobienia czegoś to musi być na prawdę dobre :D Właśnie zabieram się do robienia, podeślę potem co mi wyszło
OdpowiedzUsuńWow superr!! thanks for sharing.. ��
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńvery informative and impressive article. Thanks for sharing with us
cyfuture cloud
Muğla
OdpowiedzUsuńSamsun
Eskişehir
Sakarya
Kars
XİSUH
Mardin
OdpowiedzUsuńistanbul
Çanakkale
Antep
Elazığ
UEMİNB
goruntulu show
OdpowiedzUsuńücretli
RUO3F
07F63
OdpowiedzUsuńDiyarbakır Lojistik
Balıkesir Lojistik
Giresun Lojistik
Tokat Lojistik
Gümüşhane Lojistik
AD086
OdpowiedzUsuńKırklareli Evden Eve Nakliyat
Antep Şehirler Arası Nakliyat
Kırklareli Şehir İçi Nakliyat
Bingöl Şehirler Arası Nakliyat
Bartın Parça Eşya Taşıma
Aydın Evden Eve Nakliyat
İstanbul Lojistik
Erzurum Şehirler Arası Nakliyat
Vindax Güvenilir mi
2F0E995289
OdpowiedzUsuńinsta takipçi satın al
PK XD Elmas Kodu
3D Car Parking Para Kodu
Eti Mutlu Kutu Kodları
Happn Promosyon Kodu
Titan War Hediye Kodu
Brawl Stars Elmas Kodu
MLBB Hediye Kodu
Call of Dragons Hediye Kodu
38C8CC80A2
OdpowiedzUsuńtelegram coin kazma
oyun oyna coin kazan
yatırımsız coin kazan
telegram coin botları güvenilir mi
tıklayarak coin kazan