...czyli sałatka, która przygotowuje się równie szybko, co znika ze stołu :) Na dodatek świetnie się sprawdza w lunch boxie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Obydwoje uwielbiamy ciecierzycę i dlatego często gości ona na naszym stole. Dodaję ją do zup, sałatek, robię pasty na bazie ciecierzycy, jak choćby słynny hummus, do którego dodaję także inne warzywa. Ciecierzyca świetnie smakuje z makaronami. Couscous bez okrągłych ziarenek ciecierzycy, to jak młoda kapusta bez koperku ;)
Z mąki z ciecierzycy przygotowuję indyjskie kofty i pakory, sycylijskich panele, czy liguryjskie farinate lub po prostu mieszam ją z innymi rodzajami mąki i smażę placki.
Rzadko używam ciecierzycę z puszki. Zawsze mam jej coś do zarzucenia. Albo nie odpowiada mi jej smak, albo konsystencja. Natomiast kilogramami kupuję suszoną ciecierzycę, zwracając uwagę na to, aby wybierać odmiany o jak najmniejszych ziarenkach, które mają zdecydowanie więcej smaku.
Wróciliśmy z Toskanii i okazało się, że jeszcze udało mi się załapać na końcówkę Tygodnia z Ciecierzycą, który zorganizowała Aga-Aa. Bardzo się z tego powodu ucieszyłam, tym bardziej, że ostatnio chronicznie brakuje mi czasu na wspólne, blogowe gotowanie.
Sałatka z ciecierzycą, marchewką i selerem naciowym - porcja dla 4 osób :
1 szklanka suszonej ciecierzycy (można zastąpić ciecierzycą z puszki)
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 dymka
kilka łyżek oliwy o mocnym, zdecydowanym smaku
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin. Następnie gotować ją, około 45 minut, w wodzie z moczenia. Nie solić wody! Odcedzić ciecierzycę i zostawić na sitku do przestygnięcia.
W czasie gdy ciecierzyca się gotuje, pokroić marchewki w niewielką kostkę, selera naciowego oraz dymkę w cienkie plasterki. Dodać przestudzoną, jeszcze ciepłą ciecierzycę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać oliwą i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, żeby smaki mogły się przegryźć.
Podawać z pajdą dobrego, wiejskiego chleba oraz kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego, wytrawnego wina.
Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS: Pois chiches et légumes croquants...
Obydwoje uwielbiamy ciecierzycę i dlatego często gości ona na naszym stole. Dodaję ją do zup, sałatek, robię pasty na bazie ciecierzycy, jak choćby słynny hummus, do którego dodaję także inne warzywa. Ciecierzyca świetnie smakuje z makaronami. Couscous bez okrągłych ziarenek ciecierzycy, to jak młoda kapusta bez koperku ;)
Z mąki z ciecierzycy przygotowuję indyjskie kofty i pakory, sycylijskich panele, czy liguryjskie farinate lub po prostu mieszam ją z innymi rodzajami mąki i smażę placki.
Rzadko używam ciecierzycę z puszki. Zawsze mam jej coś do zarzucenia. Albo nie odpowiada mi jej smak, albo konsystencja. Natomiast kilogramami kupuję suszoną ciecierzycę, zwracając uwagę na to, aby wybierać odmiany o jak najmniejszych ziarenkach, które mają zdecydowanie więcej smaku.
Wróciliśmy z Toskanii i okazało się, że jeszcze udało mi się załapać na końcówkę Tygodnia z Ciecierzycą, który zorganizowała Aga-Aa. Bardzo się z tego powodu ucieszyłam, tym bardziej, że ostatnio chronicznie brakuje mi czasu na wspólne, blogowe gotowanie.
Sałatka z ciecierzycą, marchewką i selerem naciowym - porcja dla 4 osób :
1 szklanka suszonej ciecierzycy (można zastąpić ciecierzycą z puszki)
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 dymka
kilka łyżek oliwy o mocnym, zdecydowanym smaku
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin. Następnie gotować ją, około 45 minut, w wodzie z moczenia. Nie solić wody! Odcedzić ciecierzycę i zostawić na sitku do przestygnięcia.
W czasie gdy ciecierzyca się gotuje, pokroić marchewki w niewielką kostkę, selera naciowego oraz dymkę w cienkie plasterki. Dodać przestudzoną, jeszcze ciepłą ciecierzycę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać oliwą i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, żeby smaki mogły się przegryźć.
Podawać z pajdą dobrego, wiejskiego chleba oraz kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego, wytrawnego wina.
Smacznego!
RECETTE EN FRANÇAIS: Pois chiches et légumes croquants...
dziękuje kochana,
OdpowiedzUsuńjest mi ogromnie miło!
fajna, lekka sałatka, a Małgosi,dz ciecierzyca kojarzy się z cieżkimi daniami ;)
a czy mogłabym prosić o przepisy na potrawy z mąką z ciecierzycy?
A to dopiero szczęściara, no! Nie dość, że się wybyczyła w Toskanii, to jeszcze się załapała na Tydzień z ciecierzycą;)
OdpowiedzUsuńRozumiem, ze ten drugi talerz to dla mnie ? :))))))
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo apetyczne zdjęcie Anoushko...:))
OdpowiedzUsuńAGA-AA,
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie :)
Przepis, tak jak obiecałam, wklepię w tygodniu.
Miłego wieczoru!
QUINOAMATORKO,
No wiesz ja mam trochę inny obraz "byczenia się" ;)
A sałatkę zrób. Idę o zakład, że będzie Ci smakowała, zwłaszcza z tą oliwą co Ci ją w styczniu przywiozłam :-*
POLKA,
dobrze rozumiesz :)
EWENO,
dziękuję :)
Jakie proste! W zdjęcie aż chce się za to wgryźć. Czekamy oczywiście na recenzje z Toskanii. Jeśli wszystko dobrze pójdzie to odwiedzę Lacjum i Kampanię w październiku, chętnie poczytam co nowego w słonecznej Italii (teraz to upalnej) już teraz
OdpowiedzUsuńAnoushko, przysiądę do Twojego stołu, co? pozwolisz? może chandra mi minie i chęć do gotowania powróci...
OdpowiedzUsuńMICHO,
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym nawet, że proste do bólu :)
Może uda mi się przebić przez zdjęcia z Toskanii w ten WE. Uprzedzam jednak, że zdjęcia są strasznie monotonne - zawsze to samo morze i górka, bo nam się nie chciało nigdzie jeździć... Primo z powodu upału, secundo, bliskości morze i tertio, choróbsk, które nas dopadły.
MAŁGOSIU,
Zapraszam serdecznie!
Wspólnie przepędzimy chandrę ;)
Bonjour Anoushka,
OdpowiedzUsuńJe fais une salade semblable...la tienne est très photogénique, lol!
C'est vrai que le pois chiche est très nutritif et versatile.
Hmmmm... ciecierzyca i surowe warzywa. Muszę zrobić, bo nie umiem sobie wyobrazić ;)
OdpowiedzUsuńEj, ciekawy pomysł! I dosyć lekki to pomysł na ciecierzycę, b. mi sie podoba, Anoushko :)
OdpowiedzUsuń