niedziela, 24 maja 2009

Ciecierzyca i surowe warzywa...

...czyli sałatka, która przygotowuje się równie szybko, co znika ze stołu :) Na dodatek świetnie się sprawdza w lunch boxie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Obydwoje uwielbiamy ciecierzycę i dlatego często gości ona na naszym stole. Dodaję ją do zup, sałatek, robię pasty na bazie ciecierzycy, jak choćby słynny hummus, do którego dodaję także inne warzywa. Ciecierzyca świetnie smakuje z makaronami. Couscous bez okrągłych ziarenek ciecierzycy, to jak młoda kapusta bez koperku ;)
Z mąki z ciecierzycy przygotowuję indyjskie kofty i pakory, sycylijskich panele, czy liguryjskie farinate lub po prostu mieszam ją z innymi rodzajami mąki i smażę placki.
Rzadko używam ciecierzycę z puszki. Zawsze mam jej coś do zarzucenia. Albo nie odpowiada mi jej smak, albo konsystencja. Natomiast kilogramami kupuję suszoną ciecierzycę, zwracając uwagę na to, aby wybierać odmiany o jak najmniejszych ziarenkach, które mają zdecydowanie więcej smaku.
Wróciliśmy z Toskanii i okazało się, że jeszcze udało mi się załapać na końcówkę Tygodnia z Ciecierzycą, który zorganizowała Aga-Aa. Bardzo się z tego powodu ucieszyłam, tym bardziej, że ostatnio chronicznie brakuje mi czasu na wspólne, blogowe gotowanie.


Sałatka z ciecierzycą, marchewką i selerem naciowym - porcja dla 4 osób :
1 szklanka suszonej ciecierzycy (można zastąpić ciecierzycą z puszki)
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 dymka
kilka łyżek oliwy o mocnym, zdecydowanym smaku
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin. Następnie gotować ją, około 45 minut, w wodzie z moczenia. Nie solić wody! Odcedzić ciecierzycę i zostawić na sitku do przestygnięcia.
W czasie gdy ciecierzyca się gotuje, pokroić marchewki w niewielką kostkę, selera naciowego oraz dymkę w cienkie plasterki. Dodać przestudzoną, jeszcze ciepłą ciecierzycę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać oliwą i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, żeby smaki mogły się przegryźć.
Podawać z pajdą dobrego, wiejskiego chleba oraz kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego, wytrawnego wina.

Smacznego!


RECETTE EN FRANÇAIS: Pois chiches et légumes croquants...

11 komentarzy:

  1. dziękuje kochana,
    jest mi ogromnie miło!
    fajna, lekka sałatka, a Małgosi,dz ciecierzyca kojarzy się z cieżkimi daniami ;)

    a czy mogłabym prosić o przepisy na potrawy z mąką z ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
  2. A to dopiero szczęściara, no! Nie dość, że się wybyczyła w Toskanii, to jeszcze się załapała na Tydzień z ciecierzycą;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem, ze ten drugi talerz to dla mnie ? :))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i bardzo apetyczne zdjęcie Anoushko...:))

    OdpowiedzUsuń
  5. AGA-AA,
    cała przyjemność po mojej stronie :)
    Przepis, tak jak obiecałam, wklepię w tygodniu.
    Miłego wieczoru!

    QUINOAMATORKO,
    No wiesz ja mam trochę inny obraz "byczenia się" ;)
    A sałatkę zrób. Idę o zakład, że będzie Ci smakowała, zwłaszcza z tą oliwą co Ci ją w styczniu przywiozłam :-*

    POLKA,
    dobrze rozumiesz :)

    EWENO,
    dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie proste! W zdjęcie aż chce się za to wgryźć. Czekamy oczywiście na recenzje z Toskanii. Jeśli wszystko dobrze pójdzie to odwiedzę Lacjum i Kampanię w październiku, chętnie poczytam co nowego w słonecznej Italii (teraz to upalnej) już teraz

    OdpowiedzUsuń
  7. Anoushko, przysiądę do Twojego stołu, co? pozwolisz? może chandra mi minie i chęć do gotowania powróci...

    OdpowiedzUsuń
  8. MICHO,
    Powiedziałabym nawet, że proste do bólu :)
    Może uda mi się przebić przez zdjęcia z Toskanii w ten WE. Uprzedzam jednak, że zdjęcia są strasznie monotonne - zawsze to samo morze i górka, bo nam się nie chciało nigdzie jeździć... Primo z powodu upału, secundo, bliskości morze i tertio, choróbsk, które nas dopadły.

    MAŁGOSIU,
    Zapraszam serdecznie!
    Wspólnie przepędzimy chandrę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bonjour Anoushka,

    Je fais une salade semblable...la tienne est très photogénique, lol!

    C'est vrai que le pois chiche est très nutritif et versatile.

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmmm... ciecierzyca i surowe warzywa. Muszę zrobić, bo nie umiem sobie wyobrazić ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ej, ciekawy pomysł! I dosyć lekki to pomysł na ciecierzycę, b. mi sie podoba, Anoushko :)

    OdpowiedzUsuń