czwartek, 14 lutego 2008

Cytryna, parmezan i 4 łyzki oliwy

Mówi się, że potrzeba jest matka wynalazku. Nic bardziej prawdziwego!

Co przygotować na obiad w 10 minut mając do dyspozycji jeden palnik, mikser, niewielki garnek oraz 30 cm2 kuchennego blatu, który nie został zaanektowany przez wszechobecnych malarzy?

Zrobić kluchy!



Porcja dla 2 osób :
250 g makaronu tagliatelle (my akurat mieliśmy świeży)
50 g parmezanu
4 łyżki oliwy
sok i otarta skórka z jednej cytryny (najlepiej niepryskanej)
świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie :
Tagliatelle ugotować al dente (jeżeli makaron jest świeży, zajmuje to nie więcej niż 4 minuty). Zmiksować parmezan z oliwą, sokiem i skórką z cytryny. Dodać do sosu 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron i wymieszać wszystko z makaronem. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i zabierać się niezwłocznie do jedzenia, bo szybko stygnie :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wg mnie najlepsze przepisy to te najprostsze. Szkoda życia na siedzenie w kuchni. Jest tyle innych fajnych rzeczy do zrobienia więc takie "kluchy" z parmezanem to świetna rzecz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam sie z powyzszym ;)
    i coraz wieksza radosc czerpie z prostych, szybkich a jakze smakowitych dan! zreszta prostote cenie wszedzie, nie tylko w kuchni! :-)

    OdpowiedzUsuń