poniedziałek, 17 grudnia 2007

Moja tarta z jabłkami

Jest wiele powodów, dla których ta właśnie tarta znajduje się na jednej z najwyższych pozycji wśród moich ulubionych deserów. Po pierwsze jest ona bardzo jabłkowa. Po drugie, żeby ją upiec nie potrzebujemy formy do tart, czyli odpada nam problem zmywania ;-) Po trzecie, nie wymaga ona wielkiego nakładu pracy, czasu ani wielkich umiejętności. I na końcu, a może przede wszystkim... jest po prostu pyszna zarówno z jabłkami jak i innymi owcami np. gruszkami, śliwkami, mirabelkami czy morelami.


Tarta z jablkami - porcja dla 6 osób:
Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki lodowatej wody
2 cukru
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Nagrzać piekarnik do 200°C. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, które następnie należy rozwałkować starając się utworzyć koło o średnicy 30cm. Tak przygotowane ciasto ułożyć na blasze.

Farsz:
6 kwaśnych jabłek np. szara reneta
4 łyżki cukru
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków

oraz do posmarowania ciasta:
1 żółtko
1 łyżka kory cynamonowej grubo mielonej (tym razem nie miałam)
2 łyżki grubo mielonego cukru
4 łyżki śmietany

Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Ciasto oprószyć dwoma łyżkami cukru zmieszanymi z mielonymi migdałami, zostawiając 5 cm margines bez cukru. Ułożyć pośrodku jabłka cały czas pamiętając o zostawieniu marginesu. Jabłka oprószyć mieszanką cukru, cynamonu i goździków. Założyć brzeg ciasta na jabłka delikatnie przyklepując tworzyć zakładki. Ciasto posmarować jajkiem rozbełtanym ze śmietaną i posypać je grubo mielonym cukrem i korą cynamonową.
Piec około 40 min., lub do momentu, gdy ciasto pięknie się przyrumieni, a jabłka będą miękkie.

Tarta rewelacyjnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub nazajutrz z kubkiem gorącej herbaty :)

Smacznego !


RECETTE EN FRANÇAIS : Tarte aux pommes

0 commentaires:

Prześlij komentarz