tag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post540063791570737049..comments2024-03-15T09:23:06.125+01:00Comments on ...et si vous veniez manger chez nous?: Żurek czy Biały barszcz? Oraz rozwiązanie konkursu :)Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/05560288338353428385noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-65895624370422793112011-07-31T12:23:23.387+02:002011-07-31T12:23:23.387+02:00Barszcz biały i żurek to zdecydowanie dwie różne p...Barszcz biały i żurek to zdecydowanie dwie różne potrawy - do żurku przygotowujemy zakwas żytni, do barszczu białego - pszenny. Tym samym barszcz biały jest łagodniejszy, mniej kwaśny, a żurek ma nieco ostrzejszą nutę. Osobiście jestem z Podkarpacia, gdzie króluje żurek, moja Mama z Lubelszczyzny, z rodziną z korzeniami wschodnimi i tam króluje barszcz biały. Dopóki nie przyjechała tutaj, nie miała pojęcia, że istnieje coś takiego jak żurek. Dla mnie, definitywnie, to dwie różne zupy.Kubełek Smakowyhttps://www.blogger.com/profile/05104039625600406297noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-68349548427593968472011-06-16T10:47:12.078+02:002011-06-16T10:47:12.078+02:00Mmmm, taki jak lubię :-)Mmmm, taki jak lubię :-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13792846441681920988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-75572980607024981132011-05-30T05:12:05.231+02:002011-05-30T05:12:05.231+02:00W różnych regionach Polski stosuje się ją zamienni...W różnych regionach Polski stosuje się ją zamiennie. Niektórzy kucharze twierdzą, że żurkiem nazywa się postną zupę gotowaną na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem ziemniaków i jajka. Biały barszcz gotowany jest na zakwasie z mąki pszennej, obowiązkowo z białą surową kiełbasą, wędzonym boczkiem i grzybami.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18205099798353161410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-14837173978732913222011-05-21T23:15:13.717+02:002011-05-21T23:15:13.717+02:00Anoushko,
zostałam zasypana wręcz przyprawami, bar...Anoushko,<br />zostałam zasypana wręcz przyprawami, bardzo, bardzo dziękuję :) <br />jest tego tyle, ze mnie, kucharce okazjonalnej starczy chyba do końca świata ;) mam tylko prośbę, większość przypraw tylko znajomo pachnie (nazwy widzę po raz pierwszy, prócz sumaku), czy mogłabyś mnie oświecić do czego ich używać, bo znam je tylko z potraw w restauracji :) no a te cudne pieprze to już w ogóle nie wiem z czym ;)leloophttps://www.blogger.com/profile/16825383766654537068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-24405492478684642882011-05-06T09:37:38.700+02:002011-05-06T09:37:38.700+02:00O tak, żur na wędzonce, ze szczodrą porcją chrzanu...O tak, żur na wędzonce, ze szczodrą porcją chrzanu to jest to co lubię najbardziej w wielkanoc. W tym roku zbuntowałam się Babci i sama przygotowałam żur - ależ to była przyjemność patrzeć na ich zadowolone buzie :)<br />Buziak :*Tilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-74898201860716682932011-04-25T20:23:46.625+02:002011-04-25T20:23:46.625+02:00Jak do tej pory udalo mi się zarazić tubylczch prz...Jak do tej pory udalo mi się zarazić tubylczch przyjaciół miłością do pierogów:)to i tak spore osiągnięcieAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-92108350953899651672011-04-25T12:52:13.154+02:002011-04-25T12:52:13.154+02:00Dobrych świąt Anoushko, już na półmetku :)Dobrych świąt Anoushko, już na półmetku :)Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-46130782981049806192011-04-25T10:26:29.867+02:002011-04-25T10:26:29.867+02:00Moja ulubiona zupa! :) Tyle tylko, ze u nas zurek ...Moja ulubiona zupa! :) Tyle tylko, ze u nas zurek to taki bez smietany (i taki wole ;)).<br /><br />Pozdrawiam swiatecznie Anoushko!<br />I milego poniedzialkowego wypoczynku zycze ;)Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-28018089436339455402011-04-23T19:38:48.429+02:002011-04-23T19:38:48.429+02:00Anoushka, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery ...Anoushka, radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-13901547592352772812011-04-23T18:45:09.928+02:002011-04-23T18:45:09.928+02:00Ja słyszałam tak, jak Leloop - że biały barszcz na...Ja słyszałam tak, jak Leloop - że biały barszcz na pszennej, żur żytniej. No i niestety nie jest tak, że wszyscy lubią - moja najbliższa koleżanka nie, rodzina moja - też nie. A ja i owszem, bardzo, i zakwas się robi ;) Wesołych!ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-14071157017620154282011-04-23T14:45:54.674+02:002011-04-23T14:45:54.674+02:00Żaba , ty te zdjęcia to potrafisz robić :)
Wesołyc...Żaba , ty te zdjęcia to potrafisz robić :)<br />Wesołych Światmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-7821857701105603242011-04-23T11:08:54.133+02:002011-04-23T11:08:54.133+02:00Wesołych Świąt Wielkanocnych Anoushko!:)Wesołych Świąt Wielkanocnych Anoushko!:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-62889963783541159672011-04-22T23:25:50.998+02:002011-04-22T23:25:50.998+02:00Anoushko! Piękne zdjęcia barszczu-żurku! Ja nazywa...Anoushko! Piękne zdjęcia barszczu-żurku! Ja nazywam go żurkiem, ale jak barszcz równie dobrze smakuje;)Jutro w niedzielę będzie na moim stole.<br />Pozdrawiam Cię i wspaniałych świąt życzę:)KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-87622716322481156022011-04-22T10:25:33.473+02:002011-04-22T10:25:33.473+02:00MAYU,
Koniecznie powinnyśmy i to jak najszybciej!!...MAYU,<br />Koniecznie powinnyśmy i to jak najszybciej!!! :)<br />Dziękuję za przepis. Spróbuje, bo bardzo lubię wszelkie takie kluski i kluseczki. Czytam i już wiem, że to musi być niebo w gębie.<br />Dziękuję :*<br /><br />PS. Ale chyba nie z czerniną... ;)<br /><br />KUCHARECZKO,<br />:)<br /><br />EVERYDAY EMOTION,<br />smacznego w takim razie :)<br /><br />LO,<br />dokładnie - niepowtarzalna i jedyna. Nie znam drugiej takiej zupy. <br />BTW uważam, że jako naród, jesteśmy mistrzami wszelkich zup!<br /><br />WYKRYWACZU SMAKU,<br />bardzo słuszne podejście do sprawy :)))<br /><br />DELIKATESSEN,<br />masz bardzo mądrych znajomych :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05560288338353428385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-83858470241282136172011-04-22T10:15:59.473+02:002011-04-22T10:15:59.473+02:00MIHRUNNISIA,
popatrz z takim wytłumaczeniem jeszcz...MIHRUNNISIA,<br />popatrz z takim wytłumaczeniem jeszcze się nie spotkałam. U mnie zarówno barszcz jak i żurek był zawsze zabielany :)<br />Jaki by nie był, zarówno jeden i drugi, jest przepyszny!<br /><br />NOBLEVA,<br />wieki? Musiałaś strasznie cierpieć ;))) Moja mama też kupowała gotowy żur u baby. Pamiętam, że był bardzo dobry. Wtedy torebki to był synonim luksusu ;)))<br /><br />LELOOP,<br />słyszałam kiedyś o takim wytłumaczeniu. A propos kwaśnych smaków - kiedyś zrobiłam ogórki małosolne dla znajomego z Mediolanu. Zabrał je do domu i... w drodze sam zjadł 3kg. Do dziś to wspomina z błogim uśmiechem na ustach ;)<br /><br />LASHQUEEN,<br />koniecznie zrób dla przyjaciół, będą zachwyceni!<br />Dziękuję :)<br /><br />ANIU,<br />dziękuję :)<br /><br />THIESSO,<br />nie może. Wiem co mówię, bo kiedyś spróbowałam... <br />Żuru wege jeszcze nie jadłam. Musi mieć trochę inny smak. Chyba nawet Quino gotuje na wędzące;)<br /><br />BEATA,<br />merci :)<br /><br />MAJANO,<br />ja też lubię gęsty. Odnoszę wrażenie, że takim rzadkim się nie najadam ;)<br />Miłego dnia!<br /><br />AGA,<br />nic dodać nic ująć ;)<br /><br />OJCZE DYREKTORZE,<br />oświecił nas Ojciec ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05560288338353428385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-47269784633482430312011-04-19T00:01:10.143+02:002011-04-19T00:01:10.143+02:00Werinki zdecydowanie brzmią dobrze:)a barszcz biał...Werinki zdecydowanie brzmią dobrze:)a barszcz biały jest pyszny, ku mojej radości również moi znajomi z zagranicy się nim zajadają:)delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-89940810169722449182011-04-17T20:51:35.416+02:002011-04-17T20:51:35.416+02:00wszystko nam jedno, zjemy jedno i drugie byle dobr...wszystko nam jedno, zjemy jedno i drugie byle dobre było! :)wykrywacz smakuhttps://www.blogger.com/profile/03688335260108450130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-70636980784728797212011-04-17T15:33:20.758+02:002011-04-17T15:33:20.758+02:00Nie dziwię się, że Twoi goście zachwycają się żurk...Nie dziwię się, że Twoi goście zachwycają się żurkiem. To jedna z moich ukochanych zup. Niepowtarzalna i jedyna.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-3370700198649727012011-04-17T14:31:58.006+02:002011-04-17T14:31:58.006+02:00ja znam żurek bez prawdziwków, ale oczywiście na d...ja znam żurek bez prawdziwków, ale oczywiście na domowej roboty zakwasie - taki od zawsze robi moja mama :) Przypomniałaś mi jego smak, już nie mogę się doczekać Świąt :) dzięki.EEhttps://www.blogger.com/profile/12491565425838333236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-47045163902769059472011-04-17T13:09:34.986+02:002011-04-17T13:09:34.986+02:00Dla mnie zdecydowanie barszcz biały. I to najlepie...Dla mnie zdecydowanie barszcz biały. I to najlepiej rzadki i kwaśny, z ziemniakami i jajkiem. Taki się u mnie zawsze robiło :) Żurek zjem, ale bez rewelacji.Asiahttps://www.blogger.com/profile/09764586836177064619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-34468332145630506362011-04-17T08:34:35.709+02:002011-04-17T08:34:35.709+02:00Maya to piszesz o kluskach przenosi mnie do mojego...Maya to piszesz o kluskach przenosi mnie do mojego domu rodzinnego :)<br />Gdy mama je robi, znikają w mig. Moje ulubione to właśnie odsmażane. Z czerniną też lubię.italia od kuchnihttps://www.blogger.com/profile/11414241322007811827noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-85741850744625118832011-04-16T15:20:12.657+02:002011-04-16T15:20:12.657+02:00Anoushko: na Kujawach najlepiej jeść w domach u zn...Anoushko: na Kujawach najlepiej jeść w domach u znajomych. A ja mam znajomą, która robi genialne kluchy kartoflane. Więc może powinnyśmy się na Kujawych umówić? P-S mógłby przy okazji pogadać (i zobaczyć) kujawskie wykopaliska, gdyż jest to dom który w tych wykopaliskach uczestniczył :-)<br /><br />Ja się kluch boję bardziej niż ciasta francuskiego, ale obiecuję sobie, że w końcu zrobię takie, które nie zamienią w kleik. Bo problem z kluchami jest taki, że za dużo mąki dasz, i są nieprzyjemnie twarde. Za mało i masz szarą maź. Tak więc ziemniaki starte na tarce (jak na placki ziemniaczane), jajko lub więcej (w zależności od ilości ziemniaków), mąka pszenna i ziemniaczana. Starte ziemniaki wymieszać z roztrzepanym jajkiem, oprószyć łyżką mąki pszennej i 1/2 łyżki ziemniaczej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków, czasami trzeba z ziemniaków zlać nadmiar wody, ale nie powinno się ich odcedzać). Dobrze wymieszać: ciasto powinno być gęstawe, jak na placki. Ciasto nałożyć na talerzyk i mokrą łyżką wrzucać kluski do osolonego wrzątku. Zamieszać i czekać aż kluski wypłyną. Wlać kilka łyżek zimnej wody i poczekać aż woda zacznie ponownie wrzeć. Kluski są wtedy gotowe. Podawać w zupie (czernina lub biały barszcz) lub jako główne danie ze skwarkami i kruszonym twarogiem lub gotowaną kapustą (słodką lub kwaśną). 'Wczorajsze' kluski można odsmażyć, mieszając je z roztrzepanym jajkiem.mayahttps://www.blogger.com/profile/06000046859589462771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-81680747652984656182011-04-16T12:17:07.158+02:002011-04-16T12:17:07.158+02:00A ja wiem czym różni się barszcz biały od żuru. :)...A ja wiem czym różni się barszcz biały od żuru. :)<br />Barszcz jest robiony z zakwasu robionego z mąki pszennej, a żur z żytniej.Ojciec Dyrektorhttps://www.blogger.com/profile/17813424196789331175noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-47404616849274779402011-04-16T10:05:08.369+02:002011-04-16T10:05:08.369+02:00powiem szczerze, ze nie wiem jaka jest roznica, al...powiem szczerze, ze nie wiem jaka jest roznica, ale pod kazdą postacia/nazwa smakuje pycha:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5351087802619394326.post-18481353537288711092011-04-16T10:04:34.541+02:002011-04-16T10:04:34.541+02:00Wspaniałe zdjęcia Anoushko!
Bardzo lubię żurek, n...Wspaniałe zdjęcia Anoushko! <br />Bardzo lubię żurek, najchętniej właśnie w okresie Wielkiej Nocy:) Lubię taki na własnym zakwasie.<br /><br />Kiedyś moja mama częściej kupowała zakwas, ale teraz robi go sama. Robimy razem, a potem próbujemy ,który żurek lepszy. Ja robię bardziej gęsty (i taki lubimy), mama rzadszy (bo taki lubi ona i tata) hehe:D.<br /><br />Co do konkursu - gratulacje!:))<br /><br />Pozdrowienia ciepłe:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.com